39:00
хвилин
Завантажуй наш застосунок
OLEUS - cоздание сайтов для бизнеса

Wok, Пад Тай, Удон - у чому там все ж таки відмінність?

08.02.2024

Ну почнемо з того, що вся ця штука прийшла до нас з Азії. (Дуже неочікувано, чи не так?)

 Якщо треба чітко сформулювати що таке той wok - то це прообраз відомої всім італійської пасти. Бо грубо кажучи, склад той же: макаронні вироби (іноді рис), м'ясо/овочі/морепродукти та багацько соусів. Та це дуууже загально, бо то 2 зовсім різні локшини (та ще й не завжди то локшина... та про все по черзі). 

Взагалі (як і більшість легендарних страв сьогодення) таку страву вважали стравою для бідних. Лапшу готували із перемолотого проса (то вже потім прийшли до варіанта із рисовою локшиною), тісто густо замішували та нарізали на довгі смужки. А назва «Wok» прийшла через глибоку пательню, у якій цю пасту готували. 

На такій пательні можна було максимально швидко нагріти їжу до високої температури, при цьому додаючи малу кількість олії. А все завдяки ефекту Лейденфроста (кризи кипіння). В науку входити не будемо, якщо нормальними словами - то це коли їжа не пригорає до сковорідки, а неначе парить над нею. Парить мається на увазі, що масло настільки сильно розігріте, що якби відштовхує їжу від поверхні. Особливість пательні ще й в тому, що коли пательня розігріта недостатньо добре, то їжа навпаки буде до неї пригорати. 

*Цікавий факт: локшина у китайців є символом життя та довголіття, тому її нарізали довжиною понад пів метра. А ще, на кожному китайському дні народженні обов'язково буде локшина. Як у нас торт - так у китайців локшина. 

Ну а популярність страві принесла Америка. І це не дивно, адже де, як не в Америці будь-який фаст-фуд популяризується зі швидкістю світла? А ще, саме там було придумано продавати wok box. 

Так в чому ж різниця тих всіх видів? 

По-перше, wok  - це загальна назва, що включає в себе страву з локшини чи рису, що обсмажено на пательні з овочами, мʼясом або морепродуктами та щедро заправлено азіатськими соусами.

А різниця у назві обумовлена різницею головного компонента страви. Наприклад:

Удон - це локшина з пшеничного борошна 

Пад тай - це вермішель з рисового борошна

Wok - обсмажений рис

Фунчоза - локшина з крохмалю (так, і таке є!).

Всі види ми, звичайно, не перелічимо, бо їх там море. Особливо якщо брати до уваги, що в кожному регіоні є свої, традиційні види (в одному із таких видів, наприклад, тісто готують лише з качиних яєць). Тому залишимось на перелічених видах, які є найбільш популярними.

Ще один цікавий факт: для того, щоб локшина мала більш привабливий вигляд, китайці вдаються до дуже шокуючих методів. Наприклад, вони спокійно можуть вимочувати лапшу у лужному розчині, аби вона стала білішою. (Тут наші котики були у шоці просто...)

Та чому ж ця страва стала такою популярною? 

Ну, по-перше - це неймовірно насичений смак, який складно порівняти з іншими стравами. 

По-друге - різноманітність основи та начинки. Адже крім локшини/рису існує безліч видів додатків: від мʼяса до морепродуктів.

Третя причина - через швидку термообробку всі компоненти страви по максимуму зберігають в собі корисні речовини та вітаміни.

Ну і ще, це досить ситна їжа, тому якщо треба швидко і якісно насититись - wok box точно для вас.

Ну а де знайти найсмачніший wok у Дніпрі? 

Ну… ми ні на що не натякаємо… але в КОТО є безліч різновидів wok box ☺️ 

Як з рисом, так і з локшиною. З м'ясом курки, свинини, морепродуктами... Там очі просто розбігаються!

А ще в них достатньо збалансований смак, і так багато начинки… 

Але ми не натякаємо! 

(Просто якщо що - майте на увазі)

slide
Які види риби використовуються у суші?
23.04.2024
Різноманіття риби, що використовуються для ролів, робить їх унікальними та дозволяє відчути багатство смаків та текстур. В цій статті ми розглянемо найпопулярніші види риби, що використовуються для приготування ролів і суші, та їх особливості.
slide
Замовити доставку ролів та суші у Дніпрі
09.04.2024
Доступно, швидко, неймовірно смачно!
slide
Замовити суші та роли Дніпро
21.03.2024
Де ж замовити смачні суші? Однозначно в КОТО ☝🏻 Хвалитись особливо ми не любимо, але ось декілька фактів про нашу доставку суші, які ви повинні знати.