39:00
хвилин
Завантажуй наш застосунок
OLEUS - cоздание сайтов для бизнеса

Види суші и ролів: усі назви та різновиди

20.06.2021

Суші і роли - представники японської кухні. Незважаючи на популярність, їх досі багато хто плутає між собою. Не варто говорити про різновиди суші та ролів. Більшість чули тільки про «Філадельфію» і «Каліфорнію», а японські назви звучать для нашого вуха дивно і абсолютно не запам'ятовуються. Давайте розберемося, що таке суші і роли, які є види суші, які роли бувають, і як їх готують. Ці знання стануть у пригоді, якщо ви будете замовляти японське блюдо для вечірки, на свято або вечерю для двох.

Чим відрізняються суші і роли

І те й інше готують з білого рису з рисовим оцтом. Останній інгредієнт додає рису клейкість, і він добре тримає форму. Але ...

Суші - це клубок рису, на який зверху викладають шматочок риби або морепродукти. Поперек суші можуть бути перев'язані смужкою водоростей.

Роли - це рис, викладений на норі і згорнутий у формі циліндра. Усередині ролу зазвичай багатокомпонентна начинка.

Якщо оцінювати різницю між суші і ролами не тільки за зовнішнім виглядом, то і тут знайдеться чимало відмінностей. Одна з них - спосіб приготування. Суші готують вручну, спресовуючи рис в кулаці, а потім пальцями допрацьовують його форму. А роли не можна приготувати без бамбукової рогожі, на якій зверху розстеляють лист норі, а потім на нього вже викладають рис і начинку.

Рецептура суші більш одноманітна: рис, риба, морепродукти - і все. Роли в цьому плані значно цікавіші. Крім риби і морепродуктів, в якості начинки використовують:

  • авокадо;
  • огірки;
  • вершковий сир;
  • сурімі;
  • курку;
  • омлет;
  • цукіні;
  • гриби шиітаки;
  • манго і інше.

Покривають роли кунжутом, арахісовою крихтою, ікрою тобіко, а зверху іноді присмачують соусом або прикрашають зеленню. Крім того, вже згорнуті роли запікають, підігрівають, обсмажують.

Цікавий факт! Суші прийнято їсти дерев'яними паличками, а роли можна брати руками.

Різновиди ролів

Видів ролів набагато більше, ніж суші. Це й не дивно, з огляду на різноманітність начинок, особливостей приготування і способів обробки. Перераховувати всі види ролів і суші навряд чи має сенс, тому розповімо про найбільш популярні.

Хосомакі. Це невеликі роли, максимально прості за кількістю інгредієнтів. Хосомакі готують з морської і прісноводної риби, овочами, зеленню, відварною куркою. Рулет розрізають на порційні шматки під прямим кутом або навскоси. Характерна риса - водорості зовні. Хосомакі займають перші рядки в меню японських ресторанів.

Футомакі. Навпаки, великі роли, розміром приблизно 4 × 5 см. Відрізняються різноманітністю начинок, включаючи овочі:

  • огірки;
  • авокадо;
  • редис;
  • авокадо;
  • томати.

З морепродуктів використовують в приготуванні:

  • слабосоленую рибу;
  • філе тунця і лосося;
  • кальмари;
  • рибну ікру;
  • крабове м'ясо.

Додатково до складу включають:

  • курячі яйця;
  • гриби;
  • зелень (прикрашають зверху);
  • соус;
  • приправи.

Варіація на тему футомакі - мозаїчні маки. На зрізі начинка утворює мозаїку.

Урамакі. До цього типу ролів відносяться знамениті «Каліфорнія» і «Філадельфія». Урамакі - роли «навиворіт», тобто рисом назовні. Начинка, загорнута в норі, розташовується всередині. Зверху на рис для більш привабливого вигляду укладають рибне філе або слайси овочів, обвалюють рисовий рулет в ікрі тобіко або кунжуті. Скріплений таким чином рол ще й краще зберігає форму.

Спрінг-роли. Роли рисом назовні, які обгорнуті в яєчний омлет «томаго», млинець або рисовий папір.

Як уже згадувалося вище, роли можуть пекти або обсмажувати. Обсмажуються в маслі зазвичай роли різновиди урамакі. Перед обсмажуванням їх покривають яєчним кляром, який називається темпура. Звідси і назва ролів - темпура.

Запечені роли готують в спеціальному грилі і подають в теплому вигляді. Нерідко прикрашають зверху соусом. У їх назві є приставка «гриль».

Щоб самостійно зробити роли, доведеться вивчити особливості приготування і обзавестися килимком-циновкою. Рис повинен добре злипатися, інакше роли не отримають. Якщо у вас немає часу, щоб вникати в тонкощі приготування, пропонуємо спробувати роли в КотоСуші. На сайті можна вибрати роли з урахуванням що входять до складу інгредієнтів і зовнішнього вигляду продукції. Цінителі незвичайних видів суші знайдуть тут багато цікавого. А ще доступна швидка доставка. Так що навіть виходити з дому не доведеться.

 

Основні види суші

Перелічимо найбільш поширені види суші і їх назви:

1. Нігірі. Відносяться до класичного типу суші. Основу становить рисовий прямокутник, на який зверху викладають шматочок лосося або тунця. Втім, це може бути і інша риба. Тонка смужка водоростей, якою обв'язують суші посередині, завершує загальну картину.

2. Сашимі. По-суті, це просто шматочки риби або морепродукти. Рис в склад не входить.

3. Макі. Рис і начинку загортають водорості. Цей різновид нагадує роли, тому їх часто плутають. Якщо цікаво, які бувають суші цього різновиду, яскравий приклад - гункан-макі.

4. Темакі. Відрізняються формою у вигляді конуса. По виду трохи нагадують морозиво в ріжку. З такими суші починаючому любителю ролів складніше впоратися за допомогою паличок.

5. Чираши-суші – ці різновиди суші більш популярні в Японії. Це тарілка з рисом, на яку викладають овочі і морепродукти.

Частина назви може говорити про присутність у складі особливих інгредієнтів:

  • хотате - морські гребінці;
  • магуро - сирий тунець;
  • унагі - вугор, припущений на грилі;
  • сяке - з шматочком сирого лосося;
  • ебі - з тигровій креветкою.

Ось які види суші є. Якщо правильно підготувати рис, то особливих умінь для самостійного приготування не потрібно. Можливо, вони вийдуть не такими акуратними, як в ресторані, але не менш смачними.

Які роли і суші найпопулярніші

Смакові переваги жителів Японії і, скажімо, європейських країн сильно відрізняються. В Японії, наприклад, в особливій пошані суші і роли з сирою рибою або морепродуктами. Там до цих інгредієнтів звикли і використовують повсюдно. В Америці і Європі вважають за краще види суші та ролів з більш звичним складом, куди входять:

  • слабосолона риба;
  • сир;
  • овочі.

Якщо брати загальносвітову статистику, то ТОП-5 займають такі різновиди суші і ролів:

  1. «Каліфорнія» і «Філадельфія» - безумовні лідери списку, поділили між собою перше і друге місця, тому що вибрати щось одне дійсно складно. Вони полюбилися і в Сполучених штатах, і в Європі. «Філадельфію» зверху накривають шматочком лосося, а «Каліфорнія» обвалюють в ікрі летючої риби.
  2. «Аляска» - ці роли готують з крабовим м'ясом і посипають кунжутом.
  3. «Канада» - роли зі звичною нам начинкою: лососем, огірками, вершковим сиром + водорості норі.
  4. Темпура - гарячі смажені роли в клярі. Відрізняються хрусткою скоринкою, яка багатьом припаде до смаку. Варто тільки раз спробувати.

Цікавий факт! Навіть за назвами перших трьох видів ролів зрозуміло, де їх придумали і де саме вони користуються популярністю.

А ось в Японії зовсім інші переваги. Там популярні класичні різновиди хосомакі, а саме такі види суші: назви:

  1. Нігірі - суші з шматочком сирої риби.
  2. Сяке-маки - роли з сирою рибою - лососем.
  3. Каппа-макі - не містять м'ясних інгредієнтів і морепродуктів: тільки рис і огірки. Підходять для вегетаріанців і тих, хто сидить на дієті. Вони легкі, але одночасно смачні.
  4. Текке-макі - гостра закуска, що представляє собою каппа-макі, але з гострою приправою васабі.

Тепер ви можете зі знанням справи вибирати, коли випаде нагода або з'явиться бажання посмакувати суші. І точно не розгубитеся, читаючи меню в ресторані японської кухні.

slide
Топові роли на думку наших клієнтів 🔥
22.02.2024
Значить зробили ми тут невелике опитування серед клієнтів, подивились на те, які суші найчастіше замовляють і що ж ото виходить? Зробили цілу підбірку! Тому прямо зараз радимо замовити та читати, поки очікуєте доставку. Бо там така пожежа несеться…
slide
Wok, Пад Тай, Удон - у чому там все ж таки відмінність?
08.02.2024
Наші кото-експерти шарять, і зараз вам все розкажуть. Сідаймо зручніше і розпочинаємо. Бо ця страва (а точніше страви) стоять на ряду з ролами, піццею та іншими легендарними фаст-фудами. Порада від котиків: інформація краще засвоюється, якщо одразу замовити Пад Тай у КОТО і потім вже смакувати та читати. Там стільки видів... ви точно знайдете варіант собі по смаку!
slide
Як бізнес допомагає воїнам?
08.02.2024
Від суші до окопних свічок? Так! Адже наших реаліях можливо і не таке, згодні?