Суші і роли - представники японської кухні. Незважаючи на популярність, їх досі багато хто плутає між собою. Не варто говорити про різновиди суші та ролів. Більшість чули тільки про «Філадельфію» і «Каліфорнію», а японські назви звучать для нашого вуха дивно і абсолютно не запам'ятовуються. Давайте розберемося, що таке суші і роли, які є види суші, які роли бувають, і як їх готують. Ці знання стануть у пригоді, якщо ви будете замовляти японське блюдо для вечірки, на свято або вечерю для двох.
Чим відрізняються суші і роли
І те й інше готують з білого рису з рисовим оцтом. Останній інгредієнт додає рису клейкість, і він добре тримає форму. Але ...
Суші - це клубок рису, на який зверху викладають шматочок риби або морепродукти. Поперек суші можуть бути перев'язані смужкою водоростей.
Роли - це рис, викладений на норі і згорнутий у формі циліндра. Усередині ролу зазвичай багатокомпонентна начинка.
Якщо оцінювати різницю між суші і ролами не тільки за зовнішнім виглядом, то і тут знайдеться чимало відмінностей. Одна з них - спосіб приготування. Суші готують вручну, спресовуючи рис в кулаці, а потім пальцями допрацьовують його форму. А роли не можна приготувати без бамбукової рогожі, на якій зверху розстеляють лист норі, а потім на нього вже викладають рис і начинку.
Рецептура суші більш одноманітна: рис, риба, морепродукти - і все. Роли в цьому плані значно цікавіші. Крім риби і морепродуктів, в якості начинки використовують:
авокадо;
огірки;
вершковий сир;
сурімі;
курку;
омлет;
цукіні;
гриби шиітаки;
манго і інше.
Покривають роли кунжутом, арахісовою крихтою, ікрою тобіко, а зверху іноді присмачують соусом або прикрашають зеленню. Крім того, вже згорнуті роли запікають, підігрівають, обсмажують.
Цікавий факт! Суші прийнято їсти дерев'яними паличками, а роли можна брати руками.
Різновиди ролів
Видів ролів набагато більше, ніж суші. Це й не дивно, з огляду на різноманітність начинок, особливостей приготування і способів обробки. Перераховувати всі види ролів і суші навряд чи має сенс, тому розповімо про найбільш популярні.
Хосомакі. Це невеликі роли, максимально прості за кількістю інгредієнтів. Хосомакі готують з морської і прісноводної риби, овочами, зеленню, відварною куркою. Рулет розрізають на порційні шматки під прямим кутом або навскоси. Характерна риса - водорості зовні. Хосомакі займають перші рядки в меню японських ресторанів.
Футомакі. Навпаки, великі роли, розміром приблизно 4 × 5 см. Відрізняються різноманітністю начинок, включаючи овочі:
огірки;
авокадо;
редис;
авокадо;
томати.
З морепродуктів використовують в приготуванні:
слабосоленую рибу;
філе тунця і лосося;
кальмари;
рибну ікру;
крабове м'ясо.
Додатково до складу включають:
курячі яйця;
гриби;
зелень (прикрашають зверху);
соус;
приправи.
Варіація на тему футомакі - мозаїчні маки. На зрізі начинка утворює мозаїку.
Урамакі. До цього типу ролів відносяться знамениті «Каліфорнія» і «Філадельфія». Урамакі - роли «навиворіт», тобто рисом назовні. Начинка, загорнута в норі, розташовується всередині. Зверху на рис для більш привабливого вигляду укладають рибне філе або слайси овочів, обвалюють рисовий рулет в ікрі тобіко або кунжуті. Скріплений таким чином рол ще й краще зберігає форму.
Спрінг-роли. Роли рисом назовні, які обгорнуті в яєчний омлет «томаго», млинець або рисовий папір.
Як уже згадувалося вище, роли можуть пекти або обсмажувати. Обсмажуються в маслі зазвичай роли різновиди урамакі. Перед обсмажуванням їх покривають яєчним кляром, який називається темпура. Звідси і назва ролів - темпура.
Запечені роли готують в спеціальному грилі і подають в теплому вигляді. Нерідко прикрашають зверху соусом. У їх назві є приставка «гриль».
Щоб самостійно зробити роли, доведеться вивчити особливості приготування і обзавестися килимком-циновкою. Рис повинен добре злипатися, інакше роли не отримають. Якщо у вас немає часу, щоб вникати в тонкощі приготування, пропонуємо спробувати роли в КотоСуші. На сайті можна вибрати роли з урахуванням що входять до складу інгредієнтів і зовнішнього вигляду продукції. Цінителі незвичайних видів суші знайдуть тут багато цікавого. А ще доступна швидка доставка. Так що навіть виходити з дому не доведеться.
Основні види суші
Перелічимо найбільш поширені види суші і їх назви:
1. Нігірі. Відносяться до класичного типу суші. Основу становить рисовий прямокутник, на який зверху викладають шматочок лосося або тунця. Втім, це може бути і інша риба. Тонка смужка водоростей, якою обв'язують суші посередині, завершує загальну картину.
2. Сашимі. По-суті, це просто шматочки риби або морепродукти. Рис в склад не входить.
3. Макі. Рис і начинку загортають водорості. Цей різновид нагадує роли, тому їх часто плутають. Якщо цікаво, які бувають суші цього різновиду, яскравий приклад - гункан-макі.
4. Темакі. Відрізняються формою у вигляді конуса. По виду трохи нагадують морозиво в ріжку. З такими суші починаючому любителю ролів складніше впоратися за допомогою паличок.
5. Чираши-суші – ці різновиди суші більш популярні в Японії. Це тарілка з рисом, на яку викладають овочі і морепродукти.
Частина назви може говорити про присутність у складі особливих інгредієнтів:
хотате - морські гребінці;
магуро - сирий тунець;
унагі - вугор, припущений на грилі;
сяке - з шматочком сирого лосося;
ебі - з тигровій креветкою.
Ось які види суші є. Якщо правильно підготувати рис, то особливих умінь для самостійного приготування не потрібно. Можливо, вони вийдуть не такими акуратними, як в ресторані, але не менш смачними.
Які роли і суші найпопулярніші
Смакові переваги жителів Японії і, скажімо, європейських країн сильно відрізняються. В Японії, наприклад, в особливій пошані суші і роли з сирою рибою або морепродуктами. Там до цих інгредієнтів звикли і використовують повсюдно. В Америці і Європі вважають за краще види суші та ролів з більш звичним складом, куди входять:
слабосолона риба;
сир;
овочі.
Якщо брати загальносвітову статистику, то ТОП-5 займають такі різновиди суші і ролів:
«Каліфорнія» і «Філадельфія» - безумовні лідери списку, поділили між собою перше і друге місця, тому що вибрати щось одне дійсно складно. Вони полюбилися і в Сполучених штатах, і в Європі. «Філадельфію» зверху накривають шматочком лосося, а «Каліфорнія» обвалюють в ікрі летючої риби.
«Аляска» - ці роли готують з крабовим м'ясом і посипають кунжутом.
«Канада» - роли зі звичною нам начинкою: лососем, огірками, вершковим сиром + водорості норі.
Темпура - гарячі смажені роли в клярі. Відрізняються хрусткою скоринкою, яка багатьом припаде до смаку. Варто тільки раз спробувати.
Цікавий факт! Навіть за назвами перших трьох видів ролів зрозуміло, де їх придумали і де саме вони користуються популярністю.
А ось в Японії зовсім інші переваги. Там популярні класичні різновиди хосомакі, а саме такі види суші: назви:
Нігірі - суші з шматочком сирої риби.
Сяке-маки - роли з сирою рибою - лососем.
Каппа-макі - не містять м'ясних інгредієнтів і морепродуктів: тільки рис і огірки. Підходять для вегетаріанців і тих, хто сидить на дієті. Вони легкі, але одночасно смачні.
Текке-макі - гостра закуска, що представляє собою каппа-макі, але з гострою приправою васабі.
Тепер ви можете зі знанням справи вибирати, коли випаде нагода або з'явиться бажання посмакувати суші. І точно не розгубитеся, читаючи меню в ресторані японської кухні.
Японська кухня давно завоювала серця гурманів усього світу, і смажені роли займають особливе місце в цьому кулінарному царстві. Якщо ви ще не пробували це гастрономічне диво, то ви втрачаєте можливість насолодитися неймовірним смаком і текстурою. Смажені роли — це не тільки смачна, але й надзвичайно цікава страва, яку варто спробувати кожному.
Різноманіття риби, що використовуються для ролів, робить їх унікальними та дозволяє відчути багатство смаків та текстур. В цій статті ми розглянемо найпопулярніші види риби, що використовуються для приготування ролів і суші, та їх особливості.