39:00
хвилин
Завантажуй наш застосунок
OLEUS - cоздание сайтов для бизнеса

Суші: користь чи шкода? Що буде, якщо їсти багато суші?

26.07.2022

Користь і шкода суші та ролів - як багато вже сказано про те, наскільки ця страва чудово корисна і огидно шкідлива! Власники суші-барів і фанати японської кухні наполягають на їхній беззастережній користі, тоді як дієтологи обережно говорять про зайву калорійність і можливу шкоду (у певних випадках). Хто має рацію і кому вірити?

Як відомо, істина завжди десь посередині. І ми намагатимемося знайти її, використовуючи байдужість (нейтралітет), дослідницький інтерес та розумну аргументацію. Адже ви дійсно хочете знати, чи корисно їсти суші? Найкраща доставка суші у Дніпрі «Котосуші» готова відповісти.

Особливості оцінки

Як оцінювати користь чи шкоду суші? Які критерії найбільш важливі, а які найменш? Яким має бути справедливе та рівноправне порівняння? Очевидно, що визначальним фактором корисності та шкоди завжди будуть інгредієнти. Саме від складу страви залежатиме рівень її корисності чи шкоди. Але не лише це. Оцінка має будуватися на трьох факторах:

  1. Використовувані інгредієнти.
  2. Свіжість та натуральність продуктів, з яких готуються суші (адже можна і нашкодити).
  3. Кількість та регулярність вживання цієї страви.

Як об'єктивну оцінку можна використовувати:

  • калорійність;
  • насиченість вітамінами, макро- та мікроелементами;
  • збалансованість;
  • ще можна використовувати глікемічний індекс окремо взятих продуктів, що важливо у розрізі останніх досліджень щодо впливу вуглеводів на організм людини.

А ви для себе вже вирішили, що найголовніше в суші – шкода чи користь? Адже ми звикли оцінювати все, нехай і не завжди об'єктивно. Давайте подивимося, що про користь та шкоду скажуть інгредієнти.

Користь та шкода інгредієнтів

З чого складаються суші? Зазвичай це рис та шматочок якогось морепродукту – лосось, тунець, креветка, вугор тощо. Все це загорнуте в невеликий і хрумкий шматочок норі або обгорнуте тонкою стрічкою. З чого складаються роли? Тут склад вже багатший:

  • правильно приготовлений рис із заправкою з рисового оцту;
  • лосось, тунець, креветки, вугор та інші види морепродуктів;
  • є рецепти з м'ясом птиці, але це, скоріше, виняток із правил;
  • ікра – червона, чорна, риби тобіко;
  • авокадо, манго та/або свіжий огірок;
  • сир «філадельфія» (використовується не лише в однойменних ролах, а й у багатьох інших інтерпретаціях цієї японської страви);
  • рідше використовується сир тофу;
  • різні соуси, які ми не розглядатимемо.

Як підраховується користь та шкода ролів, якщо відомі інгредієнти? Очевидно, що ці параметри можна встановити за оцінкою характеристик інгредієнтів. Почнемо з рису.

Користь та шкода рису

Основа будь-якого ролу – рис. Причому не просто відварений, а правильно приготований із заправкою із рисового оцту. Тому, щоб розрахувати, корисно суші чи ні, перш за все, подивимося на харчову цінність рису. Вона виглядає так (розрахунок на 100 г готової маси):

  • калорійність – від 110 до 125 ккал;
  • білки – 2,2-2,5 г;
  • жири – лише 0,4-0,5 г;
  • вуглеводи – близько 25 г;
  • харчові волокна – 1 г;
  • вода – близько 60 г;
  • глікемічний індекс рису – близько 50 балів зі 100, що нижче за хліб, але вище за гречку.

Виходить, що рис не є жирним чи білковим продуктом. Єдиний недолік – високий вміст вуглеводів та середній показник глікемічного індексу.

Що за вітамінами, мікро- та макроелементами? У вареному рисі містяться (підрахунок у відсотках від добової норми для організму):

  • вітаміни B1 та B2 (не більше 1% від добової норми), B5 та B6 (5-7%) та B9 (~25%);
  • також є вітаміни групи E (7%) та PP (~5%);
  • у складі є небагато калію та кальцію (~1,5%), заліза (2,4%), магнію (4,5%) та натрію (цілих 30%);
  • також досить високий вміст марганцю (23-24%), селену (14%) та цинку (~4%).

Про що свідчить цей перелік? Щодо вітамінів і важливих елементів з рисом все гаразд. Єдине, на що варто звернути увагу, так це на калорійність, але до неї ми ще повернемося.

Користь та шкода морепродуктів

Як розраховується користь і шкода суші, оцінюючи морепродукти? Є багато варіантів оцінки, але ми будемо використовувати найпростішу схему, взявши за основу свіжого тунця та лосося. Справа в тому, що ця риба зустрічається приблизно в 85-90% суші та ролів, тому логічним буде досліджувати саме ці види морепродуктів.

Харчова цінність лосося/тунцю:

  • калорійність – 200/140 ккал (лосось/тунець);
  • білки – 20/25 г;
  • жири – 13/4,5 г;
  • вуглеводи – 0 г;
  • харчові волокна – 0 г;
  • вода – 65/70 г.

Як видно, обидва види риби досить калорійні, але лосось значно жирніший за тунець. Далі розглянемо хімічний склад промислового лосося:

  • трохи вітамінів A, B2, B9, C та K, середній вміст – B1, B5, B6, E та PP, високий вміст – B12, D;
  • є мізерна кількість кальцію, заліза, марганцю та міді (до 1%);
  • трохи більше калію, натрію та магнію (5-15%);
  • високий вміст фосфору (30%) та селену (44%).

Хімічний склад тунця напрочуд сильно відрізняється від лососевих:

  • незначний вміст вітамінів A, E та B9;
  • середній вміст B1, B2, Холін, B5 та B6;
  • високий вміст B12 (314%) та PP (78%);
  • незначний вміст кальцію, магнію, натрію, хлору, заліза, марганцю, міді, молібдену (від 1,5 до 10%);
  • середній вміст йоду, фосфору та селену (33-66%);
  • високий вміст хрому (180%) та кобальту (400% від добової норми).

Яка буде користь від суші для здоров'я, якщо час від часу давати організму такий набір вітамінів, мікро- та макроелементів? Питання риторичне.

Як проміжний висновок визнаємо, що риба, особливо промислового видобутку, вкрай корисна для організму. Втім, як і інші морепродукти. Головне, щоб вони були свіжими, наскільки можна, і не мороженими.

Авокадо та свіжі огірки

Доводити шкоду свіжого авокадо або зеленого огірка безглуздо, якщо не йдеться про продукти, вирощені з використанням великої кількості хімічних добрив. Якщо вони вирощені в еко-теплицях або доставляються з південних країн, ймовірність забруднення невелика.

Якщо ми дійсно хочемо розібратися, чи шкідливі суші та роли, потрібно враховувати харчову цінність та хімічний склад авокадо. Огірок не такий цікавий, тому що в ньому в прямому сенсі мало всього, крім води, тому зосередимося на авокадо. Харчова цінність (100 г продукту):

  • калорійність – 150-160 ккал;
  • білки – 2-3 г;
  • жири – 15 г;
  • вуглеводи – 2 г;
  • харчові волокна – 7 г;
  • вода – 72-73 р.

Хімічний склад авокадо:

  • невеликий вміст вітаміну A, b-car, B1, B2, Холін;
  • середній вміст вітаміну B5, B6, B9, C, E, PP;
  • мікро- та макроелементи (невеликий вміст) – калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, залізо, марганець, мідь, цинк та селен (від 1% до 19%).

Чи шкідливі суші, у яких є авокадо? Ще одне риторичне питання.

Сир «філадельфія»

Ніжний та повітряний сир «філадельфія» – основа багатьох ролів. Без цього сиру ні так звані Філи, ні роли Каліфорнія не будуть такими смачними, як повинні бути. Цей ніжний сир вносить унікальну особливість, яку нічим іншим не заміниш.

Наскільки сир «філадельфія» корисний? І чи шкідливі суші з ним? Харчова цінність класичного сиру «філадельфія»:

  • калорійність – 250-280 ккал;
  • білки – 12 г;
  • жири – 7 г;
  • вуглеводи – 40 г.

Щодо вітамінів та корисних речовин, то їх зовсім небагато, оскільки «філадельфія» – продукт масового виробництва, тому все корисне або втрачено, або неактуально (занадто низькі показники).

Ікру, манго та сир тофу ми розглядати не будемо. Причини банальні – їх вплив на організм загалом незначний. А ось норі – зовсім інша річ. У сухому листі норі міститься велика кількість йоду, деякі вітаміни групи B та різні мікро- та макроелементи в незначній кількості.

Що буде, якщо їсти багато суші?

Нарешті ми дісталися місця, де можна зробити підсумковий висновок у тому, яку користь чи шкоду суші представляють для людини. Враховуючи всю наведену вище інформацію, вийде, що в одному шматочку рола або суші близько 150 ккал, трохи жирів і досить високий рівень вмісту вуглеводів.

Якщо оцінювати загальну картину, то суші та роли дуже корисні для організму. Особливо якщо в рецепті використовуються морепродукти, що не пройшли термічну обробку (свіжий тунець і лосось). Інгредієнти наповнені вітамінами та корисними речовинами, і загалом, страва досить добре збалансована.

Єдине, чим шкідливі суші – зайвим вмістом вуглеводів та досить високим показником глікемічного індексу. Звичайно, баланс не сильно порушено, але щоденне вживання суші у великих кількостях не рекомендується. Якщо ви їстимете багато суші, неминуче наберете зайві кілограми, які потім дуже складно зганяти.

Скільки ж можна їсти суші та ролі? У цьому питанні найкраще довіритися думці дієтологів, які стверджують, що 3-х разів на тиждень буде цілком достатньо. Головне – не зловживати!

slide
Смажені роли: Сучасна класика японської кухні
19.08.2024
Японська кухня давно завоювала серця гурманів усього світу, і смажені роли займають особливе місце в цьому кулінарному царстві. Якщо ви ще не пробували це гастрономічне диво, то ви втрачаєте можливість насолодитися неймовірним смаком і текстурою. Смажені роли — це не тільки смачна, але й надзвичайно цікава страва, яку варто спробувати кожному.
slide
Які види риби використовуються у суші?
23.04.2024
Різноманіття риби, що використовуються для ролів, робить їх унікальними та дозволяє відчути багатство смаків та текстур. В цій статті ми розглянемо найпопулярніші види риби, що використовуються для приготування ролів і суші, та їх особливості.
slide
Замовити доставку ролів та суші у Дніпрі
09.04.2024
Доступно, швидко, неймовірно смачно!