Почнемо з того, що соєвий соус існує вже більше 3000 років і його в Японії полюбили ще до того, як суші стали мейнстрімом.
Японці замочували соєві боби з обсмаженою пшеницею, змішували це все з підсоленою водою і вішали на дереві в мішках. те що з них випливало, збирали, фільтрували і розливали в пляшки.
Так так, згодні цей спосіб приготування соєвого соусу досить застарів, майже так само як застаріла пачка соди у вашій шафі, тому сучасні методики виготовлення головного соусу для суші, куди більш привабливі з будь-якої точки зору.
Тепер розібравшись з тим як соєвий соус готувати, продовжимо обговорювати правила, як цей соус вживати.
Соєвий соус для суші
Як стверджує власник мережі суші ресторанів Нобу Матсухіса, а ми погоджуючись з ним несміливо поруч киваємо головою, суші прийнято їсти вмочивши рибу в невеликій кількості соєвого соусу, дуже важливо при цьому, щоб соєвий соус потрапив тільки на рибу і тут вже не має ніякого значення з чим ваші суші, з лососем або креветками, занурюйте тільки рибу і ніколи не пийте соєвий соус в чистому вигляді, ну крім тих випадків якщо ви хочете образити суші шефа, а образливих слів не знаєте. Тоді можна прямо пити з пляшечки :)
Соєвий соус і Роли
Отже перейдемо до наших ролів. Слід сказати, що в Японії не вважається поганим тоном їсти суші і роли руками, це цілком нормальна ситуація коли суші їдять без паличок, так і смачніше і зручніше.
Самі ж роли прийнято вживати вмочивши куточок ролу в малій кількості соєвого соусу, ніколи не топіть рол в соєвому соусі, він може просто розсипатися, а ще вам буде складніше відчути всі смаки суші ролів, якщо ви відтворюючи сцену з титаніка, задієте в головних ролях шматочок ролу або суші.
Деякі суші кухарі радять покласти маленьку порцію васабі на кожен шматочок риби, а потім вмочити рол в соєвому соусі і після цього з задоволенням з'їзти шматочок ролу за один укус. Адже саме тому роли перед подачею нарізають, так як вважається, що кухар приготував начинку в суші ролі так, щоб кожен шматочок розкривав свій смак, якщо його з'їсти повністю за один укус.
Після цього заїжте шматочок ролу, невеликою кількістю імбиру, це дозволить вам очистити всі рецептори в роті і кожен наступний шматочок суші буде знову і знову розкриватися новими фарбами.
Повторюйте цей ритуал рівно стільки разів, скільки ви захочете, а ми в Котосуші обіцяємо доставити Вам суші за 39 хвилин.