39:00
хвилин
Скачай наш додаток
OLEUS - cоздание сайтов для бизнеса

Роли Каліфорнія і Філадельфія: як з'явились і звідки взялись?

30.03.2021

Філадельфія і Каліфорнія. Про що подумали в першу чергу, коли читали ці два слова? Чи спливло у Вас з глибин підсвідомості, що це – одне з найстаріших міст Америки, і її найбільш щільно населені штати? Або ви відразу згадали про ніжний вершковому сирі і свіжий лосось? Ймовірно, друге! Роли Каліфорнія і Філадельфія є найпопулярнішими в світі.

Цілком можливо, що через кілька поколінь люди будуть вважати, що місто і штат були названі саме на честь цих шикарних ролів. А чому б і ні? Вони настільки смачні, що цілком цього заслуговують…

Звідки взагалі взялись ці два види ролів?

За допомогою дедукції можна здогадатися, що Філадельфія і Каліфорнія були створені кулінарами Сполучених Штатів, а не Країни Висхідного сонця. Але це вірно лише частково. Зараз все розповімо і почнемо з ролу Каліфорнія, тому що він старший, а старших треба поважати і пропускати!

Як створювались роли «КАЛІФОРНІЯ»

Вважається, що перший рол «Каліфорнія» побачив світ в однойменному штаті в 1973 році. Його «тато» - японський емігрант Ітіро Манасіта. Шеф-кухар ресторану Tokyo Kaikan в Лос-Анджелесі (цей ресторан існує і понині). Ітіро став першим, хто адаптував традиційну японську кухню під західний смак. Він взяв зрозумілі для середньостатистичного європейця інгредієнти (свіжий огірок, м'якоть авокадо, крабове м'ясо), і створив з них гарний зовні рол, який багатьом припав до смаку. Як це не дивно, до початку 70-х років відвідувачами японських ресторанчиків в Америці були в абсолютній більшості японські ж емігранти. Саме рол «Каліфорнія» став іскоркою, яка запустила вогонь популярності східної кухні по всьому світу.

Цікаво, що японські кухарі, що оберігають традиції і устої старої японської кухні, думають про цей рол. Містер Савада (один з найстаріших кулінарів Японії) називає його «навіженим, хаотичним і неохайним», але при цьому він «має яскравий смак». Ймовірно, цю характеристику він може застосувати не тільки до ролу, але і до більшості людей західної цивілізації.

Рол «ФІЛАДЕЛЬФІЯ» - початок

Ким була та людина, що створила роли Філадельфія – це велика загадка. Названі вони не на честь міста, а на честь вершкового сиру з однойменною назвою, який входить до складу начинки. З'явилися роли Філадельфія в Нью-Йорку, в 80-х роках минулого століття.

Якщо міркувати логічно і зіставити деякі факти, то найімовірніше, їх творець був суші-кухарем в одній з багатьох забігайлівок з японською кухнею (які якраз ставали тоді все популярнішими). А надихнувся він нічим іншим як бейглом – традиційним хлібобулочним виробом американо-єврейської кухні, який прийнято було їсти з м'яким сиром і копченою сьомгою. Бачите-но, Нью-Йорк був у цей час центром виробництва бейглів.

Стовідсотковий збіг складу начинок, а також місця і часу появи, дозволяє зробити висновок про те, що бейгл став прадідусем ролу Філадельфія.

Дивно, але вперше бейгл як страва згадується у збірці правил єврейської громади польського міста Кракова в 1616 році. Старійшини міста тоді постановили, що громада видаватиме бейгл кожній жінці, яка народила дитину. Погодьтеся, не така вже й велика наша планета Земля, якщо на ній все так зав'язано. Котику з клубочком погратися ніде!)))

З чого їх роблять?

У ролу Філадельфія і Каліфорнія різниця невелика. У КотоСуші роблять їх за традиційними рецептами, іноді пропонуючи кілька варіантів виконання одного ролу. Крім рису, до складу класичної ФІЛАДЕЛЬФІЇ у нас входять:

  • ніжний лосось;
  • м'який вершковий сир Philadelphia;
  • свіжий огірок.

 

У ролі КАЛІФОРНІЯ використовується:

  • ніжний лосось;
  • сурімі мікс (фарш з декількох сортів білої риби);
  • свіжий огірок;
  • мікс насіння кунжуту різних кольорів.

Які роли смачніші Філадельфія чи Каліфорнія? Тут все зовсім просто! Поєднання пухнастості і грайливості змусило весь світ полюбити всіх котиків, а поєднання рису, норі і начинки – полюбити ці два види ролів. Обидва. Однаково сильно. Особливо якщо вони зроблені за всіма правилами. Так, як робимо їх ми.

Як ми їх готуємо?

Думаєте, зараз почнемо розповідати, як на початковому етапі наші кухарі відварюють спеціальний рис за спеціальним рецептом, а на завершальному ріжуть рол на традиційні 8 шматочків? Хі-хі-хі! Тобто мяу-мяу-мяу! Як би не так. Ці етапи роботи ми доручили роботам٭. Такий підхід дозволяє не тільки максимально прискорити всю роботу по кухні, але і в точності дотримуватись тонкощів приготування.

*Використання роботів на кухні може здатися новаторством, але тільки не у випадку з суші і ролами. Ще в кінці 70-х років власник мережі суші-барів в Японії Мінору Ікісіма сконструював перший прототип робота з виробництва суші. З тих пір застосування робототехніки на кухні є в Японії такою ж традицією, як і сама японська кухня. Ми лише підгледіли цю хитрість.

Основну роботу зі створення ролів виконують у нас люди. Ми пішли шляхом найвищого рівня спеціалізації. Тому в КотоСуші кожна людина спеціалізується на своєму типі ролів. До речі, склад ролів Каліфорнія і Філадельфія дозволяє відносити їх до одного виду – Урамакі.

Цей вид відрізняється від інших ролів тим, що рис знаходиться зовні, а водорості норі — всередині. Начинка укладається посередині, оточена шаром норі; потім йде рис, а далі за рецептом – ікра, лосось, або кунжутне насіння. Раз! І готово!

До речі, завдяки роботам і спеціалізації (а значить, і професіоналізму) кухарів, приготування будь-якого ролу в КотоСуші займає рівно 15 хвилин. Після цього він готовий їхати до вас.

Замовляй, грай, зустрічай кур'єра, смакуй!

Суші Каліфорнія і Філадельфія вважаються одними з найпопулярніших. І напевно, цілком заслужено. Але ми рекомендуємо також звернути увагу на наші суші-сети, які дозволять спробувати вам відразу кілька видів ролів за одне замовлення. То що в підсумку?

Після дзвінка кур'єр прибуде до вас через 39 хвилин. Так-так. Ми набагато швидші за інших. Якщо у Вас встановлено додаток «Котосуші», то за кожне замовлення Ви отримаєте нагороду (а ще безкоштовні роли на свій День Народження, і можливість брати участь в грі з призом) у вигляді бонусів коткоїнів. Коли почуєте дзвінок у двері – все! Можете насолоджуватися смачними ролами. Мур-р-р... Зараз ми Вам заздримо!

slide
Користь маринованого імбиру. Як правильно споживати імбир?
06.05.2021
Японська кухня вважається рафінованою та точною. Жоден інгредієнт не з'являється в ній просто так. Це в повній мірі відноситься і до імбиру. Знаєте, яке у нього призначення? Спочатку шкода і користь маринованого імбиру японців не цікавили. Його завданням було «обнулити» смакові рецептори людини, щоб один смак ролу не накладався на інший. Для японців не важливий кінцевий результат – наїстися, а важливий сам процес і насолода їм.
slide
Як приготувати заправку для суші самостійно?
06.05.2021
Ви знаєте, як правильно їсти суші та роли? Знаєте, наприклад, про те, що чоловікам згідно з етикетом можна їх їсти прямо руками, а жінкам – ні? Або про те, що коли роли подаються з іншим соусом, то слід відмовитись від соєвого? У споживанні цього продукту є багато всяких тонкощів, а в їх приготуванні і того більше. У цьому матеріалі ми розповімо про те, як приготувати заправку для суші самостійно, щоб саморобні роли були майже такими ж смачними, як наші.
slide
Безалкогольні і алкогольні напої до суші: чим запивати суші та роли?
05.05.2021
Поїли - тепер можна і попити. Попили - тепер можна і поїсти... Але далеко не кожен шанувальник японської кухні знає, який напій підходить до суші. У цьому матеріалі ми розповімо про те, чим можна запивати роли та суші, а також про те, чим їх запивати категорично не можна.