39:00
хвилин
Завантажуй наш застосунок
OLEUS - cоздание сайтов для бизнеса

Як користуватись паличками для суші?

06.02.2023

Роли падають на стіл, пальці плутаються в паличках, а рука несвідомо тягнеться до виделки? Не поспішайте, у кожній справі важливим є досвід, який, як відомо, приходить з часом. Якщо ви ще не знаєте, як користуватися паличками для суші, ми спробуємо вам допомогти. Насправді все досить просто. Головне – знайти оптимальний баланс між прагненням та терпінням, і докласти небагато зусиль. Це справді легко. І щоб переконати вас у цьому, розпишемо невелику інструкцію та дамо пару корисних порад.

Справа у звичці

Ви звикли до виделки? Скоріше за все так. Причому, зауважте, ви орудуєте виделкою невідомо; всі рухи відточені та автоматизовані. Вам не потрібно думати про те, як тримати виделку в руці та як з її допомогою їсти. Все відбувається само собою без вашої усвідомленої участі. Для досягнення подібного рівня володіння виделкою ви пройшли довгий шлях, починаючи з незграбних і невпевнених спроб у дитинстві, закінчуючи відточеною навичкою у більш зрілому віці. Мозок навчився і звик, виделка стала звичною частиною вашого життя. Але якщо ви читаєте цю статтю, то ваш мозок, швидше за все, ще не знає, як треба тримати палички для суші.

Ви, напевно, чули, що для формування нової звички (будь-якої) потрібно повторювати одну і ту ж дію щодня протягом не менше трьох тижнів (21 день). Як вважають нейробіологи, за цей час у мозку формується нова нейронна мережа, яка після закріплення навички автоматично керуватиме процесом. Ми не закликаємо їсти суші щодня протягом трьох тижнів – хоча ідея, погодьтеся, непогана – ми лише акцентуємо увагу на тому, що навичка використання паличок для суші приходить із досвідом. Чим більше часу ви витратите на розвиток навички, тим впевненіше будете почуватися за котацу (традиційний японський «теплий» стіл для їжі і не тільки). Але без інструкції, як користуватись суші-паличками, звичайно ж, не обійтися.

Що потрібно знати перед початком

Наведемо кілька цікавих фактів про палички, щоб ви розуміли, у що вплутуєтесь:

  1. У Японії палички для суші називають «о-хасі» (箸), а у Китаї – «куайцзи» (筷子), що у перекладі означає – «швидко».
  2. На відміну від виделки, палички – дуже точний інструмент, за допомогою якого ви можете взяти та утримувати як рисове зернятко, так і цілу картоплину. Все залежить від практичних умінь та досвіду володіння столовим приладом. Як навчитися користуватися паличками для суші, ми розповімо нижче.
  3. Одна з паличок завжди залишається нерухомою, виступаючи як основа, до якої притискаються шматочки їжі рухливою паличкою.
  4. Палички бувають різними (довжина, форма, матеріал виготовлення). Однак у європейських країнах у більшості випадків використовують класичні палички з бамбука круглої або прямокутної форми завдовжки 25 см. Але в Японії ви можете зустріти палички завдовжки 35 см (кулінарні), квадратної або трикутної форми з різних матеріалів (метал, пластик, різні породи дерева, кістка і навіть порцеляна).
  5. У Японії до паличок ставляться з повагою та шаною. Ієрогліф у вигляді двох вертикальних рисок (вважай, палички для їжі) носить особливий сакральний зміст, заснований на понятті єдності двох речей, єдності всього сущого. Саме тому палички часто подають як подарунок, особливо молодятам.

Сподіваємося, ви не передумали вчитися, як правильно користуватись паличками для суші. Перейдемо до практики.

Класичний метод

Почнемо із того, як правильно брати палички в руку. Це є основою основ. Якщо на цьому етапі буде допущено помилку, подальша практика буде марною. Інструкція (класичний метод):

  1. Насамперед, розслабте кисть руки. Ви ж не напружуєте руку, коли тримаєте виделку. З паличками також, рука має бути розслаблена і здебільшого рухлива.
  2. Наступний крок – правильне встановлення руки. Випряміть середній та вказівний палець, великий трохи вгору, а безіменний та мізинець злегка зігніть, але без зусиль.
  3. Візьміть одну паличку і затисніть її потовщеним кінцем у підставі великого пальця. Інший кінець при цьому повинен спиратися на злегка зігнутий безіменний палець. Далі трохи обхопіть великим пальцем середню частину палички, зафіксувавши її. Ця паличка буде основною (нерухомою).
  4. У вас мали залишитися вільними вказівний і середній палець. Другу паличку візьміть у вільні пальці, як берете олівець, зафіксувавши її фалангами середнього, безіменного та великого пальців.
  5. В кінці ви можете постукати тонкими кінцями паличок по столу, щоб вирівняти їх один до одного.

Якщо все зроблено правильно, у вас в руках повинні бути: одна нерухома паличка, затиснута в основі великого пальця і спирається на безіменний палець; і рухлива, затиснута між середнім, вказівним та великим пальцями. Сподіваємося, що наша інструкція «як навчитися тримати палички для суші» допомогла освоїти цю навичку. Для закріплення нової навички потренуйтеся брати спочатку невеликі предмети, а потім і масивніші.

Альтернативний метод

Є й інший варіант, як тримати палички для ролів. Суть така сама, але є невеликі відмінності. Інструкція:

  1. Візьміть одну паличку та зафіксуйте її потовщений кінець у підставі великого пальця. Другий кінець має спиратися на середній палець. Ще раз, не на безіменний, як у першому випадку, а на середній палець.
  2. Другу паличку зафіксуйте між фалангами великого та вказівного пальців. Ця паличка буде рухомою.
  3. Постарайтеся знайти найбільш зручні для вас положення обох паличок і потренуйтеся.

У світі та в самій Японії, використовують обидва варіанти. Класичний метод трохи простіше в освоєнні, так як рухлива паличка фіксується фалангами трьох пальців, що надійніше та зручніше. Але якщо ви звикнете тримати палички для суші, спираючись на другий спосіб, особливої різниці не буде. Як ми вже казали, справа у звичці. Змусіть ваш мозок звикнути до нової навички, і через деякий час він сам керуватиме паличками відповідно до ваших уявних команд.

Особливості етикету

Сміємо припустити, що ви вже призвичаїлися орудувати паличками для суші. Залишилося розібратися, як їсти суші-паличками і яких правил потрібно дотримуватися в японському суші-барі. Правила етикету:

  • абсолютно недозволено брати суші та роли руками, особливо в самій Японії – адже ви не для того тренувалися, щоб у якийсь момент використовувати руки або в кращому випадку виделку;
  • також не варто вкотре махати паличками, особливо над їжею – вважається поганим тоном; японці – стриманий і раціональний народ, зайві та безглузді рухи тіла прирівнюються до невихованості;
  • не використовуйте палички як покажчик – кажучи простими словами, не потрібно вказувати паличками на їжу в тарілках або на співрозмовника;
  • палички – це виделка, облизувати їх теж вважається неприпустимим заняттям;
  • ніколи не передавайте їжу з паличок у палички чи тарілку іншій людині – у Китаї це вважається нормою, у Японії – табу.

Сподіваємося, що наша інструкція допоможе вам навчитися користуватися паличками на такому самому рівні, як і звичайною виделкою. Звичайно, ви завжди можете подивитися відео, як користуватися паличками для суші, але ми вважаємо, що опис процесу у вигляді точної інструкції з практичної точки зору більш ефективний. Ну а як для практики пропонуємо замовити суші-сет від КотоСуші. Тренування ніколи не буває зайвим!

slide
Які види риби використовуються у суші?
23.04.2024
Різноманіття риби, що використовуються для ролів, робить їх унікальними та дозволяє відчути багатство смаків та текстур. В цій статті ми розглянемо найпопулярніші види риби, що використовуються для приготування ролів і суші, та їх особливості.
slide
Замовити доставку ролів та суші у Дніпрі
09.04.2024
Доступно, швидко, неймовірно смачно!
slide
Замовити суші та роли Дніпро
21.03.2024
Де ж замовити смачні суші? Однозначно в КОТО ☝🏻 Хвалитись особливо ми не любимо, але ось декілька фактів про нашу доставку суші, які ви повинні знати.