39:00
хвилин
Завантажуй наш застосунок
OLEUS - cоздание сайтов для бизнеса

Чи можна дітям суші та соєвий соус?

26.07.2022

Харчування дітей завжди буде трохи важливішим, ніж раціон дорослих. На те вони й дорослі, щоби самостійно вибирати, чим живити свій організм. З дітьми все інакше – за поживну цінність, корисність та безпеку їжі відповідають батьки. Погодьтеся, ви і самі вкрай педантичні у питанні вибору їжі для вашої дитини. І це абсолютно нормально, адже турбота – природний прояв батьківської любові.

Сьогодні на порядку денному дуже цікава і спірна тема, яка звучить так: чи можна їсти суші дітям? Та й щоб тема азіатської кухні для дітей була повністю розкрита, також розповімо, чи можна давати соєвий соус дітям. Давайте розбиратися.

Як воно там у Японії?

Дитина з дитинства вбирає кулінарні особливості культури свого народу. Наприклад, українські діти з дитинства знають, що таке вареники, голубці, гуляш та червоний борщ. Це наша традиційна їжа, яка до кінця життя буде смачною та рідною.

Аналогічна ситуація з дітьми у Японії. Головні інгредієнти в японській кухні - рис, свіжі морепродукти, коренеплоди, зелень. Є ще велика культура вживання локшини, яка популярна не тільки в Японії, але все ж таки основою завжди були рис і риба. Тому питання, чи можна суші дітям у Японії не особливо актуальне. Зазвичай йдеться лише про вікові обмеження, не більше.

Японці з дитинства звикають до рису, різних морепродуктів (зокрема, в сирому чи маринованому вигляді), зелені, локшині тощо. Відповідно суші для них – не дивина азіатської кухні, а цілком звична їжа. Батьки з дитинства навчають дітей куштувати рис та різні види морепродуктів. Приблизно тоді у дітей виробляється стійкість до алергенів. Також у японців у шлунково-кишковому тракті розвиваються особливі бактерії, які беруть участь у перетравленні водоростей, чого немає в європейських жителів. Але про це поговоримо якось іншим разом.

Головне, що ви повинні зрозуміти – японці з дитинства звикають до рису, риби, вугру, креветок, мідій, різних нетипових для нас спецій, соусів та маринованих продуктів. Що для них нормально, для нас – екзотика. Суші дітям Японії дають у дуже молодому віці, для них це норма.

Рекомендація! Якщо цікаво, перегляньте на YouTube, чим харчуються діти північного народу – Ненці. Ви будете шоковані, але для них це цілком звичний раціон. Аналогії проводьте самі.

Суші для дітей європейських країн

В Україні та низці інших європейських країн до суші досі ставляться як до азіатського делікатесу, незважаючи на те, що ця страва з'явилася у нас понад 20 років тому. І навряд чи згодом щось зміниться; ці страви завжди будуть частиною іншої, далекої та загадкової культури. Незважаючи на це, суші та роли у нас дуже популярні, особливо у великих містах, де працюють надійні доставки суші на зразок КотоСуші.

Так чи можна дітям суші чи ні? Відповідь – так, але з певними умовами. Наприклад:

  1. Є негласне правило, яке говорить, що дітям до 5 років краще не давати куштувати занадто екзотичну їжу. Це правило не є жорстким постулатом і його можна порушувати, але багато батьків побоюються годувати дитину незвичайною їжею в такому юному віці.
  2. Жодних сирих морепродуктів! Суші із сирою рибою – абсолютне табу для дітей. І справа не тільки в алергенах, які містяться в деяких видах морепродуктів. Те, що легко перетравлює шлунок дорослої людини, може стати причиною отруєння для дитини.
  3. Свіжість суші та ролів. Ви повинні стежити за тим, щоб суші і роли були свіжоприготовленими. Причина та ж – дитячий організм у порівнянні з дорослим набагато сприйнятливіший до продуктів, технологія зберігання яких була порушена.
  4. Соуси, спеції та васабі. Напевно, зайвим буде нагадати, що надто гострі страви – не дуже потрібна їжа для дитини. В азіатських країнах до гостроти діти звикають із дитинства, у нас – ні.
  5. Нейтральна (звична) начинка. Роли для дітей намагайтеся вибирати зі звичною начинкою. Наприклад, сир «філадельфія», авокадо та смажена креветка.

Тож чи можна дітям замовляти суші? Звичайно, якщо вашій дитині більше 5 років, і вибраний суші-бар ретельно стежить за свіжістю продуктів, з яких готують суші та роли.

Якщо правильно підійти до вибору доставки і самої страви, то у вас вийде весела та незабутня сімейна вечеря. Ваша дитина познайомиться з новими смаками, поєднаннями та смаковими відтінками. Це дійсно весело та корисно.

Чи можна дітям соєвий соус?

А ось соєвий соус потрібно розглядати окремо від суші, тому що він використовується у різних азіатських стравах. Якщо чесно, то практично у всіх стравах японської, китайської, корейської, в'єтнамської та тайської кухні. Чи можна дітям соєвий соус? Так, але теж за певних умов. Щоб докладніше відповісти на це питання, розглянемо корисні властивості соєвого соусу та шкоду, яку він може завдати, особливо дітям.

Корисні властивості соєвого соусу

Справжній соєвий соус готують із ферментованої пасти соєвих бобів. Рецепт досить складний, а процес приготування займає кілька місяців. В азіатських країнах соєвий соус готують масово, тому його ціна цілком доступна для кожного.

В Україні соєвий соус не готують, а виробляють у найкращому разі із сухого соєвого порошку (концентрат) з додаванням різних стабілізаторів, барвників та інших не дуже корисних добавок. Тому розглядати соєвий соус місцевого виробництва ми не будемо, він не корисний ні дорослим, ні дітям. Розглянемо корисні властивості справжнього соєвого соусу, що імпортується з Японії та Китаю:

  • правжній соєвий соус багатий на вітамін B3, ізофлавонами та трипофанами, це відмінне джерело амінокислот і марганцю;
  • вважається, що у цьому соусі багато антиоксидантів;
  • також у соусі досить багато вітамінів груп C та T;
  • є дослідження, що доводять, що соєвий соус сприяє нормалізації сну;
  • ще він чистить печінку, покращує кровообіг та перешкоджає утворенню злоякісних новоутворень.

Насправді, достеменно невідомо, чи захищає соєвий соус від раку і чи чистить він печінку, та це й неважливо, враховуючи тему, що розглядається. Достатньо знати, що соєвий соус багатий на вітаміни і амінокислоти (це доведено) і не є сильним алергеном. Тому з цього погляду соєвий соус дитині давати можна, але в міру.

Можлива шкода від соєвого соусу для дитини

Коли йдеться про харчування дитини, кожна дрібниця грає роль. Тому варто пам'ятати, що соєвий соус за певних умов може бути дуже шкідливим. В яких випадках:

  • якщо у дитини яскраво виражена алергічна реакція на бобові чи інгредієнти у соусі;
  • проблеми із травленням;
  • є тяжкі аутоімунні захворювання.

У решті випадків соєвий соус не заборонений. Тому відповідь на запитання – чи можна соєвий соус дітям, буде позитивною. Можна, але в міру під наглядом батьків. Не варто забувати про «походження» соусу. Якщо він виготовлений у нас, то про корисні властивості можете забути. Купуйте справжній соус, який привозять із Японії чи іншої азіатської країни. Якщо замовляєте суші та роли в суші-барі, переконайтеся, що соус справжній. У добрих закладах інший соус не використовують, лише оригінал.

З якого віку можна суші та соєвий соус?

Ми вже частково згадували тему віку, і зійшлися на допустимій позначці 5 років. Це розумна вікова межа, після якої можна акуратно експериментувати, радуючи дитину новими унікальними смаками та смаковими поєднаннями.

Щодо того, з якого віку можна соєвий соус, то відповідь буде приблизно такою самою. Але краще, звичайно, з соєвим соусом почекати. Харчовий продукт, створений шляхом ферментації та тривалого бродіння, викликає цілком очікувані побоювання. Якщо у вас є сумніви, давати дитині соєвий соус чи ні, краще зачекайте. Свіжоприготовлені роли з найніжнішим сиром «філадельфія» смачні і без соусу.

Що зрештою? Якщо структурувати все вищесказане, можна зробити певні висновки:

  • суші, роли та соєвий соус давати дітям можна, але з урахуванням віку та наявності алергії.
  • суші та роли повинні бути свіжими, а соєвий соус – «справжнім».
  • жодних сирих морепродуктів – це важливо.

Якщо все робити правильно, суші для дітей стануть святом. Ви зможете замовляти суші та роли у святкові дні як додаткову закуску до основних страв або використовувати їх як основну страву на вечерю. Головне – стежити за свіжістю страви та враховувати інші важливі аспекти на кшталт наявності у дитини алергії.

Дивіться асортименти доставки суші від КотоСуші, якщо потрібно задавайте питання. Ми завжди раді розповісти про те, хто ми, що робимо і навіщо ми це робимо. Найкращі суші у Дніпрі – КотоСуші!

slide
Які види риби використовуються у суші?
23.04.2024
Різноманіття риби, що використовуються для ролів, робить їх унікальними та дозволяє відчути багатство смаків та текстур. В цій статті ми розглянемо найпопулярніші види риби, що використовуються для приготування ролів і суші, та їх особливості.
slide
Замовити доставку ролів та суші у Дніпрі
09.04.2024
Доступно, швидко, неймовірно смачно!
slide
Замовити суші та роли Дніпро
21.03.2024
Де ж замовити смачні суші? Однозначно в КОТО ☝🏻 Хвалитись особливо ми не любимо, але ось декілька фактів про нашу доставку суші, які ви повинні знати.