39:00
хвилин
Завантажуй наш застосунок
OLEUS - cоздание сайтов для бизнеса

Азіатські супи: Рамен, Том-Ям і Лагман.ТОП-3 популярних східних супу

20.06.2021

Азіатська їжа має свій колорит. При приготуванні використовується велика кількість інгредієнтів, зелені і спецій. Традиції приготування передаються з покоління в покоління, але, тим не менш, відрізняються від регіону до регіону. Тому рецептів багато, і страви, які виходять в результаті, сильно відрізняються за смаком.

До супів у Азії особливе ставлення. Азіатські супи бувають гострими, кислими, пряними. Їх відрізняє велика кількість інгредієнтів, насиченість, незвичайний смак і аромат. Національні страви є в багатьох азіатських країнах, але ми розповімо про ТОП - 3 найулюбеніших азіатських супа: японський «Рамен», тайський «Том-Ям» та корейський «Лагман».

Рамен. Якщо ви не полюбляєте суп, отже, - ви не куштували рамен

У цієї страви досить цікава історія. Та й взагалі варто розповісти про нього докладніше, тому що він стає все більш і більш популярним у нас.

Рамен - азіатський суп, що асоціюється з Японією, але придумали його в Китаї. Саме слово теж має китайське походження і звучить на китайській мові як «ламянь». Але в японському читається вже як «рамен», що дослівно перекладається як «витягувати» і «локшина». По суті, японський рамен родич азіатського лагмана, китайського лямань і корейського рамён. І в своєму сучасному вигляді він оформився завдяки тісній взаємодії культур.

В Японії це блюдо вперше з'явилося в 1910-х роках, коли китайська кухня початку популяризується в Японії. А після Другої світової війни дешевим і смачним блюдом годували солдатів, які поверталися додому. Тоді, на зорі популярності, рамен продавали в невеликих кафе, які називалися «рамен-я». Вони збереглися і донині, але тепер рамен продають не тільки там. Його подають навіть у ресторанах, а також використовують для продажу торгові автомати.

Традиції приготування

Основні інгредієнти рамена: бульйон і локшина. Готують азіатський суп з рисовою локшиною або пшеничною. Незмінні компоненти для приготування останньої: борошно (пшеничне або рисове), вода, сіль і особлива суміш «Кансі» з карбонату калію і карбонату натрію, яка сприяє травленню і збільшує термін зберігання готового блюда. Змінена рецептура допускає додавання в тісто сирого курячого яйця або яєчного порошку.

Традиційно локшину готують вручну. Тісто витягають в тонкі нитки, періодично складаючи утворюються смужки і продовжуючи витягування. Хоча зараз вже створені автоматично раскатні апарати. Вони з'явилися в другій половині XX століття і значно спростили процес виготовлення локшини. Цими апаратами користуються великі ресторани і виробники.

Що стосується бульйону, то розрізняють кілька видів, залежно від складових:

• рибний - найчастіше готується з акулячих плавників;

• дасі - на основі сушених водоростей і рибного концентрату;

• м'ясний - азіатський суп з куркою, яловичиною, свининою.

Назва рамена залежить від виду бульйону, на основі якого він зроблений:

• сио рамен - з сіллю;

• місо рамен - з місо;

• сію рамен - з соєвим соусом;

• тонкоцу рамен - зі свинячих хрящів, кісток і жиру.

Першим раменом, який став популярним, був «Саппоро Рамен».

Особливості рецептури, подачі і вживання

Традиційні особливості рамена в Японії:

1. Локшину варять окремо.

2. Бульйон для рамена готують довго, додаючи овочі, приправи, коріння.

3. При подачі локшина викладається в піалу, заливається гарячим бульйоном, а зверху накладають додаткові інгредієнти: овочі, норі, яйця, соління, шматочки м'яса.

4. Тверді інгредієнти їдять паличками, а бульйон п'ють за допомогою фарфорового або фаянсового ложки, яку називають китайською через її особливої ​​форми.

Після того як локшину заллють бульйоном, вона зберігає ідеальний смак всього п'ять хвилин. Тому блюдо їдять швидко, не піклуючись про звуки, які виникають в процесі. Гучні сьорбання - традиція і навіть комплімент кухареві.

Щоб спробувати справжній свіжий рамен, необов'язково їхати в Японію. У Kotosushi готують найсмачніший рамен в Дніпрі.

Особливості рамен в КотоСуші:

1. Пропонується 8 видів рамен: Курка, Курка + Креветка, Креветка і Телятина, а також кожен з перерахованих в гострій варіації, причому гострота розрахована саме на вітчизняний смак - 5-6 балів з 10.

2. Бульйон готується за традиційним рецептом протягом 8-9 годин. А потім ще стільки ж часу доводиться до ідеалу.

3. Рідину наливають у баночку. Окремо подають широку щільну локшину, приготовану з суміші пшеничного і рисової муки, і начинку в боульниці. Роздільна подача необхідна, адже локшина втрачає свій смак, якщо довго знаходиться в рідині. А так, розігріті до 75 градусів складові змішуються безпосередньо перед вживанням.

4. Розмір порції 630-650 грам. Цього дійсно вистачить, щоб наїстися. Бульйону в порції всього 250 грам, решта - це м'ясо (100 г), локшина (100 г) і начинки (тамаго, Пакча, шиітаке, яйце).

5. Ціна порції всього 199 грн при надзвичайно високій собівартості.

До супу подають вилочку, ложку і 4 серветки.

Том-Ям

Друге місце в нашому ТОПі займає Том-Ям. На відміну від рамена, він відноситься до тайських гострих супів і має кисло-гострий смак. Том-Ям вважається національним блюдом в Таїланді і Лаосі, а також поширений в сусідніх державах: Сінгапурі, Індонезії, Малайзії. Назва супу складається з двох тайських слів, переклад яких дає уявлення про особливості приготування і вмісту. «Том» перекладається як «варити», «ям» - «гострий тайський салат». До назви супу Том-Ям додають назви додаткових інгредієнтів. Том-Ям готують зі свинячої рульки, креветок і кокосового молока; з рибою, морськими гребінцями, кальмарами, куркою. Останнім часом став популярний Том-Ям з грибами.

Цікава історія походження у різновиди Том-Ям-Кунг - це той самий азіатський суп з креветками. Але туристам під виглядом Том-Ям-Кунг подають Том-Ям-Нам-Кхон - суп з креветками і з додаванням вершків або концентрованого молока. Том-Ям-Кунг знайшов популярність, коли креветки почали вирощувати штучно і вони стали більш доступними. Спочатку суп готували на прозорому бульйоні, і тільки на початку XX століття в рецептурі з'явилися вершки і молоко.

Гострий азіатський суп подають гарячим разом з порцією рису. Але в Лаосі можна зустріти суп, в який рис вже доданий.

Кожен кухар готує Том-Ям по-своєму, додаючи або виключаючи ті чи інші інгредієнти. Але основний набір компонентів такий:

• лемонграсс;

• галанга;

• лайм;

• перець;

• чилі;

• рибний соус;

• кінза.

Саме ці складові надають характерну кислинку і гостроту.

Лагман

Лагман - популярна страва у народів Середньої Азії, але поширився він, як і рамен, з Китаю. Лагман і рамен - родичі. Лагман - це теж східний суп з локшиною. Китайські народності мігрували, і корінним народам прищеплювалися нові харчові звички. Так лагман став популярним в Киргизії, Казахстані, Узбекистані, Афганістані, на Близькому Сході і Кавказі.

Кожен народ привніс щось своє в рецептуру страви, але основа його залишається незмінною:

• локшина, приготовлена ​​з крутого замішаного вручну тіста;

• овочі;

• м'ясо;

• зелень і спеції.

Локшину готують двома способами: шляхом нарізки або витягування. Нарізка скорочує час приготування, але класичний рецепт передбачає витягування тіста. Особливе місце в рецептурі займає м'ясо. Найчастіше лагман - це азіатський суп з яловичиною або бараниною. Іноді його готують з м'ясом домашньої птиці, а ось свинину додають рідко, оскільки лагман поширений в країнах, де переважно живуть мусульмани. Також в суп додають свіжі овочі по сезону. Це можуть бути традиційні капуста, морква, картопля, томати, перець. А іноді це баклажани, редис, огірки, редька, стручкова квасоля. Суп обов'язково присмачують пряними травами, гострим перцем, часником і цибулею.

Готувати лагман можна в казані, тоді це буде суп, або глибокій сковорідці - у вигляді гарніру з підливою. Суп азіатський подають у великій піалі, їдять виделкою або ложкою, в ресторанах можуть подати палички.

Чому східні супи стають такими популярними у нас

Азіатська кухня стає все більш популярною. Загальний тренд помітний по числу ресторанів і кафе. Хоча, на думку шеф-кухарів і рестораторів, це повинно було статися дещо раніше. Вони ж виділяють кілька причин затребуваності азіатських страв:

1. Супи східної кухні об'єктивно смачні. У азіатських страв збалансований яскравий смак і насичений аромат. Солодке, кисле, солоне, гірке, гостре - все різноманіття присутнє в одній страві.

2. Люди стали більш мобільними, вони більше подорожують і знайомляться з культурою різних країн, в тому числі з харчовими традиціями.

3. Популярність азіатських супів частково пояснюється бажанням відкривати для себе нові смаки.

4. Це - здорова їжа, а здорова їжа зараз в тренді.

Користь східних супів

Супи азіатської кухні корисні. Вони готуються з нежирного м'яса, з додаванням великої кількості морепродуктів і овочів. Причому овочі намагаються не піддавати тривалій температурній обробці, щоб зберегти вітаміни. Якщо східний суп подають з рисом, то це «правильний» рис - білий або бурий, очищає організм від нітратів і сприяє схудненню.

До речі, про схуднення ... З усіх перерахованих страв найкалорійніший - лагман. Дієтичним його точно не можна назвати. Він поживний і ситний, тому що в 100 г страви міститься до 250 калорій. А рамен, незважаючи на щільність і насиченість, не такий калорійний: в порції 650 г близько 850 Ккал, а значить, приблизно 130 калорій доводиться на 100 г. Том-Ям трохи калорійніший: 140-160 ккал на 100 г, але калорійність залежить від інгредієнтів. Азіатський суп з морепродуктами, приготований з вершками, буде калорійнішим.

Придбати зайву вагу при помірному вживанні східних супів ви точно не зможете, тому що склад блюда - збалансований, а додатково прянощі і спеції стимулюють обмін речовин і процес спалювання жирів.

slide
Замовити доставку ролів та суші у Дніпрі
09.04.2024
Доступно, швидко, неймовірно смачно!
slide
Замовити суші та роли Дніпро
21.03.2024
Де ж замовити смачні суші? Однозначно в КОТО ☝🏻 Хвалитись особливо ми не любимо, але ось декілька фактів про нашу доставку суші, які ви повинні знати.
slide
Екзотичні роли у Дніпрі
10.03.2024
Якщо Філадельфія, Каліфорнія, Дракон та інші класичні роли вам вже надоїли і хочеться чогось новенького, то КОТО має для вас дещо особливе. Точніше цілу підбірку екзотичних, авторських ролів. Які ви знайдете лише у нас. (Так, ми не особливо скромні, зате роли круті робимо 🥰)